Evde Kal Uyarısı: Peki Nasıl?
Vaka yoğunluklarını Sağlık Bakanlığı’nın bedava dağıttığı HES (Hayat Eve Sığar) uygulamasından takip edebilirsiniz. Çalıştığınız bölgedeki hasta yoğunluğuna göre şirkete gelecek kişi sayısını azaltabilir veya çalışanların tamamının evden yapmış olduğu çalışmalarnı sağlayabilirsiniz. Çok yakın bir zamanda yapılan bir araştırmaya göre kuruluşların yaklaşık yarısı (%46) salgın sebebiyle sanal ofise yönelerek çalışmaya devam ediyor.
“Evde kal” uyarısı verildiği zaman evvela çalışanlardan ihtiyaç duyanlar için dizüstü bilgisayarların sağlanması gerekmektedir. Personellerin evden şirket sistemlerine erişebilmesi için ellerindeki bilgisayarların altyapılarının elverişli olması da bir diğer önem taşıyan noktadır. Şirket yönetimleri, çalışanları güncelliğini korumak için bilgilendirici veya bilgi yenileyici toplantılara da yöneliyor. E postalarına ulaşamayan veya e postalarını kullanmayan personeller için sanal ofis sekreterleri üzerinden bilgilendirme de yapılabiliyor.
Şirketin internet sitesinde veya şirketin internetinde “yeni normal” üzerine bilgilendirici güncellemeler yapmak ve bu bilgileri çalışanlara özel hale getirmek de önem taşıyor. Kişiye özel anket gibi sanal ofis yapmış olduğu çalışmalar ile personellerin sağlığı ve evde kalma günlerindeki motivasyonu hakkında da önemli bilgiler de alınabiliyor. Böylelikle çalışanlar da kendilerini özel hissediyor. Sanal ofis üzerinden çeşitli motivasyon oyunları düzenlemek, personellerin ruhunu tetikliyor. Toplantılardan önce ve sonra yapılan çalışan, yönetici birebir görüşmeleri de kişisel konularda da yardımcı ve rehber olabiliyorlar.
Uzaktan Çalışma Koşulları
Çalışanların motivasyonu yükseltilirken şirketin akışı için de yenilikler oluşturulması gerekmektedir. Sanal ofisler, evden veya başka bir ortamlardan yapılan toplantılar da olduğu için iş disiplini ofisteki gibi olmayabiliyor. Çalışanların işe odaklanmasını sağlamak amacıyla şirket kültürünün ve bakış açısının tekrar edilmesi yararlı olabiliyor.
Uzaktan çalışmada motivasyonu sağlamak amacıyla çeşitli ipuçları bulunuyor. Öte yandan esnek çalışmaya açık bir yönetici olmak da çok çok önemli.
%90’ı bireysel ve aile yaşamının iyileştiğini,
%85’i stres düzeyinde azalma olduğunu,
%80’i moral ve bağlılık düzeyinde artış olduğunu,
%93’ü ise ekip içi ortaklığının önceki döneme göre daha iyi olduğunu söylüyor.
Bu çalışmanın en önemli verisi ise çalışanların %62’sinin kendini daha güvenli ve saygın hissetmiş olması.
Çalışma kültürüne, şeffaflığı da eklemek önem taşıyor. Çalışanların güncellenmesi ile alakalı olarak işteki ilerlemenin ve gerilemenin paylaşıldığı bir kültür, personeller tarafından teşvik edici olarak algılanıyor. Şirketteki hareketlerin çalışanlar ile paylaşılmasının beraberinde çalışanların eleştirilerini ve yorumlarını iletebilecekleri toplantılar düzenlemek de personele kendini saygın hissettirecek diğer bir unsur. Çalışanların birbirleri, şirketinki ile örtüşmesi, şirketin genel durumunun ve ortak hedeflerin paylaşılması ile güçleniyor.
Bir Cevap Yazın